Filmavond met vrijwilligers OLD OAK

Helma Graveland/ april 10, 2024/ Algemeen

Op dinsdagavond keken we met vrijwilligers en bestuur van KIC naar de film The Old Oak in cinema Gouda. Dat de film en de activiteiten  van KIC diepe indruk maken op mensen wisten we al, maar toch willen we  de tekst met jullie delen die Alje Bosma schreef over de bijeenkomst.

“Voorzitter Herman Stomphorst van KIC spreekt de aanwezigen toe en vertelt over de eerste keer dat hij deze film bekeek, over de impact, over hoe geraakt hij was en dat hij iedereen die betrokken is bij KIC deze ervaring gunde”.

“En het zaallicht dimde en de film begon in een troosteloos stadje in het noorden van Engeland. Een busje met gevluchte Syrische moeders en kinderen komt tot stilstand in een armoedige buurt die met de sluiting van de mijnen halverwege de jaren tachtig al bruut tot stilstand was gekomen. Geen werk, geen inkomen, een terloops drastisch veranderde samenleving. Het gif van verveling druppelt langzaam in de aderen en doet haar verwoestende werk. Verval en vervreemding”.

“The Old Oak is een film die mij diep geraakt heeft en toont de trauma’s, thema’s wilde ik schrijven, als betrokkenheid en onverschilligheid, liefde en angst, individu en  gemeenschap, verleden en toekomst, stromen en stagneren, afbraak en bouwen. En het belang van rouwen”.

Een andere vrijwilliger was diep geraakt door de hoofdrolspeler in de film, de eigenaar van de Old Oak. De man die tegen de stroom in roeit, die medestanders vindt en ondanks zijn eigen armoede en problemen zijn medemens niet uit het oog verliest.

Na afloop gingen we met elkaar in gesprek over de film, over de situatie in de Krimpenerwaard voor statushouders en de werkzaamheden van KIC. Het was een waardevolle avond.

De film draait nog o.a. in Cinema Gouda

https://www.cineart.nl/films/the-old-oak

Deel dit Bericht