Wereldvluchtelingendag met Streetfoodfestival

Helma Graveland/ juni 14, 2024/ Algemeen, Wereldvluchtelingendag

Op woensdag 19 juni wordt  er in het kader van Wereldvluchtelingendag een Streetfoodfestival georganiseerd. Op het plein van  de Oranjeplaats staan op woensdagmiddag  om 17.00 uur  allerlei kraampjes gereed en de bezoekers mogen zelf hun eigen gemaakte  Street food  in de verschillende kraampjes plaatsen.  In het midden is een leuk marktplein ingericht met bistro tafels en stoelen.

De bezoekers van de ontmoetingsgroepen van Krimpenerwaard Intercultureel zijn veelal mensen met een migratieachtergrond en kunnen fantastisch koken. Maar we krijgen niet vaak de gelegenheid om daar kennis mee te maken. In de kraampjes verschijnen woensdag gerechten zoals kip Biryani volgens traditioneel Indiaas recept. Of  Yalanji uit Syrië. En vergeet ook de Enjera, Alicha en  Zigni uit Eritrea niet te proeven. Maar je kunt ook Couscous uit Marokko proeven. Er zijn gerechten te proeven uit meer dan 10 landen.

De dames  van de ontmoetingsgroepen  van Krimpenerwaard Intercultureel bereiden zelf het  Streetfood en staan zelf bij de kraampjes om de bezoeker alles te vertellen over de gerechten. Op de kraampjes zijn de vlaggen van de diverse landen te zien. De toegang is gratis , maar alle bezoekers moeten zelf ook eten meenemen dat geproefd kan worden door anderen. Vrijwilligers van Welzijn Krimpenerwaard bereiden  in de grote Boudrie pan van 1 meter een special gekruide rijst met veel groenten.  Ook wordt er via een Eritrees koffieritueel heerlijke koffie gemaakt. De koffiebonen worden ter plaatste gebrand en gemalen. Daarna wordt er koffie van gezet. Ook deze koffie kan geproefd worden. Voor de kinderen is er een speciaal kinderprogramma, met springkussen en schilderactiviteiten. Je kunt er zelf je eigen tas versieren en mee naar huis nemen. En een landenwedstrijd. Wie weet van alle vlaggen de bijbehorende landen op te schrijven. De winnaar ontvangt een taart.

Voor kinderen is er ook van alles te doen. Er is een springkussen, een voetbal boarding en je kunt je eigen katoenen tas verven en versieren.

Vrijwilligers van het Taalhuis, Vluchtelingenwerk, Welzijn Krimpenerwaard en Krimpenerwaard intercultureel zijn aanwezig in een informatie stand om vragen te beantwoorden en alles in goede banen te leiden.

 Om 17.00  uur is de aanvang en zal burgemeester Hans Beenakker de opening verrichten. De sluiting is om 19.00 uur. Toegang gratis,  Zeer geschikt voor het hele gezin. Wel  zelf eten meenemen. Vragen: h.graveland@kicnetwerk.nl

Deel dit Bericht