Taalstage en opleiding

Helma de Jong/ juni 30, 2020/ Algemeen, Taalstage/Werk

Yemane en Abraham gaan weer naar school!

Yemane en Abraham zijn samen in 2016 naar Nederland gekomen en uiteindelijk kwamen ze in Krimpen aan de Lek te wonen. Ze wonen daar nu met hun vrouw en kinderen. Inmiddels zijn ze klaar met hun opleiding voor de inburgering, ze zijn nu toe aan een betaalde baan. Allebei hebben ze al oproepbanen gehad en veel vrijwilligerswerk gedaan.

Maar wat ze echt willen gaan doen is dat wat ze in Eritrea ook deden: bouwen en metselen. Hoewel er in de bouw nog best veel vraag is lukte ze het maar niet om een baan te krijgen. Ze misten vaardigheden die in Nederland onmisbaar zijn in de bouw. Ze kennen veel materiaal, bouwmethodes en gereedschap niet. Ook speelt het een grote rol dat ze  een achterstand in taal hebben en geen rijbewijs en auto.

Daar gaan we aan werken! KIC heeft via een Taalstage contract een plaats voor hen gevonden bij Rijnmond Bouw uit Rotterdam. Op deze praktijk/leerschool worden Yemane en Abraham in 10 weken worden klaargestoomd voor een baan in de bouw. Ze leren de Nederlandse metsel- en bouwmethodes en leren wat ze te verwachten staat in de bouw. Ze leren de gereedschappen goed te gebruiken. Als ze dit lukt in deze 10 weken dan hebben ze een baangarantie. KIC is nu opzoek naar een lokale aannemer in de Krimpenerwaard die plaats heeft voor deze bouwtoppers.

Share this Post